Zásoby

Autor: Gabriela Pasztorová | 26.10.2015 o 21:50 | Karma článku: 4,13 | Prečítané:  239x

Dnes malá prezentácia mojej špajze, chladničky, mrazničky- v skratke by som Vám chcela povedať, ktoré suroviny u mňa doma nesmú chýbať. Možno by som ešte spomenula, že všetko, čo sa dá nakupujem v akcii, hromadne, nech je zásoba. 


Začnem teda chladničkou. Šunka- kupujem tú s najväčším obsahom mäsa, takisto ako párky, v tomto je pre mňa jasný víťaz Lidl. Syry - tie plesnivé ako napr. Camembert, Hermelín jedávam zriedkavo(  zabalím si ich do alobalu, opekám krátko na suchej panvici, podávam ku šalátu); Syr v celku, napr. taký balený Eidam sa tiež vždy zíde, keď si zmyslíte niečo zapiecť, alebo si ho len proste nakrájate na tanier k večeri; Takisto Balkánsky alebo Feta, rýchlo podrobiť do teplého jedla alebo k studenej večeri. No a potom ešte syry priamo z naších lúk, kupujem od miestnych, ovčí a kozí. Raz za čas si doprajem aj parenicu. Cottage cheese: je jedno či biely najlacnejší alebo ochutený od Raja, hodí sa ku všetkému. Nátierky- teraz myslím tie hotové- isto treba podporiť našu spoločnosť Alfa Bio a jesť tieto fajné rastlinné nátierky( pre mňa sú top Tataráčik, Škvarková, Pažítková), ktorá momentálne zažíva krízu. Ďalej smotanová Linessa z Lidla s nízkym obsahom tuku. Od Linessy kupujem aj šunky a ovocné jogurty, s nízkym obsahom tuku, taktiež v Lidli. Tofu- od Alfa Bio - dá sa použiť do rizota, namiesto mäsa, na panvicu so zeleninou, do nátierky, šalátu alebo len tak surové. Mlieko: kravské pijem akékoľvek, nezáleží mi na podiele tuku, acidko sa snažím nízkotučné a neochutené- je to rýchla desiata alebo olovrant, kupujem aj kozie mlieko jogurtové s probiotickými kultúrami. Jogurty jem hlavne biele, topka sú grécky, selský a tiež kozí alebo ovčí. Zelenina a ovocie: mám dosť chaos v tom, čo sa má skladovať v chladničke, a čo v špajzi, ale v mojej chladničke nájdete isto citróny( ráno voda s citrónom nalačno musí byť), banány, sem tam nejakú broskyňu alebo pomaranče, mandarínky, grepy a avokádo ( prišla som mu na chuť len pred pár mesiacmi). Zo zeleniny brokolica, karfiol, cuketa, baklažán, šalátová uhorka alebo poľná, nejaká hotová šalátová zmes alebo rukola. Samozrejme zeleninu a ovocie treba kupovať podľa sezóny. Kečup- kupujem od Hellmann’s sladený stéviou alebo Bio. Tahini- sézamová pasta na prípravu Hummusu. Z rýb istotne údené, a to makrela a losos. Toľko moja chladnička.
Mraznička: zamrazujem sezónne ovocie a zeleninu, aby keď naň príde chuť, tak prídem na hotové. Jahody, čučoriedky, tekvica, cuketa,...mrazenú zeleninku si aj kupujem: rôzne mixované panvice, fazuľové struky, hrach. Mäso: veľa mäska mám domáceho baranina, kačka, sliepky a zajace na polievku, na pečenie. Hovädzinu používam na polievku( prednú a rebrá), a ak natrafím na pekný kúsok  sviečkovej v mäsiarni, spravím z nej steaky. No a samozrejme kuracie prsia, stehná, krídla všemožne využiteľné. Z rýb losos, kapor a krevety.
Špajza, alebo ak chcete komôrka: Som naučená jesť domáce zaváraniny: kyslé uhorky, kápia, čalamáda a bulharský šalát, ani jedno nezaváram ja, postará sa o mňa obgenerácia, ktorá do všetkých týchto dobrôt sype kryštálový cukor. Aj napriek konzumácií týchto vecičiek sa mi podarilo dať dole dve desiatky kíl a ešte trošku viac- nemusíte sa obmedzovať vo všetkom- a okrem toho je to vraj dobre na trávenie. A vôbec, kto má stále jesť čerstvú zeleninu? Konzervy: tuniak, treščia pečeň, paradajkový pretlak / pyré, olivy, chilli con carne, atď. Oleje používam iba olivový a kokosový, na tie ostatné sa chystám. Ocot obyčajný, jablkový. No a v špajzi mám aj sladké zemiaky, mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, cesnak, cibuľu( aj červenú), cvikľu, a momentálne pár tekvíc. Ovsené vločky aj jemné, aj klasické. Ryžu naturálnu a basmati, sem-tam jasmínovú. Momentálne ryžu dosť nahrádzam quinoou. K vývaru si zaváram ryžové rezance, dajú sa použiť aj ako prílohy, sú všestranné. Shirataki- cestoviny z rastliny konjac, obsahujú minimum kalórií a žiadne sacharidy, dajú sa kúpiť v rôznej podobe: špagety, rezance, ryža, lasagne, a ja ich kupujem cez e-shop. Ale cestoviny používam aj také obyčajné celozrnné. Zo strukovín šošovicu, cícer a rôzne druhy fazule. Keď nemám chuť na mäso, nahrádzam ho sójovými kockami. Oriešky v rôznych mixoch aj so sušeným ovocím, ktoré sa snažím kupovať nedosladzované, a keď už tak napr. kokosovým cukrom. Taktiež som prišla na chuť goji( kustovnici čínskej) , ktorá má tiež veľmi veľa zdravých benefitov. Pochutiny: tak určite soľ morská alebo himalájska; cukor nepoužívam, keď si chcem niečo osladiť používam med a stéviu; čierne mleté korenie, aj celé a nové; paprika od sladkej cez štípľavú, kajenskú až po sušené feferóny; šafran- vo vývare spraví príjemnú hrejivú chuť; rasca; pažítka; petržlenová vňať, strúhaný zázvor; škorica celá aj mletá; bazalka; oregano, tymián; granulovaný cesnak; korenie na ryby; bujóny a vegeta obyčajné, žiadne bio. Tiež sa tu nájde mak a kokoska, ovsené a a pšeničné otruby. A to je asi tak všetko. 
Dúfam, že som Vás teda niečim inšpirovala, aj keď sama už niekedy neviem, čo by som v kuchyni vymyslela a o aké suroviny by som obohatila stereotypné jedla.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, vraj aby diaľnica neskončila v poli

Súčasťou združenia sú aj Strabag, Váhostav a Metrostav.

KOMENTÁRE

Zničia raz naše deti svet?

Do 20 rokov má zmiznúť takmer polovica pracovných miest.

PLUS

Zamrzla a nebilo jej srdce. Potom vstala z mŕtvych

Žena bola hodiny mŕtva, zmrzla na kosť a zažila zmŕtvychvstanie.


Už ste čítali?